Λιοντάρι Των Βαυαρών
Χρόνος από το Ξενοδοχείο: 6 λεπτά
Aπόσταση από το Ξενοδοχείο: 2 Km

Το Λιοντάρι των Βαυαρών είναι ένα αξιοθέατο που βρίσκεται στην πόλη του Ναυπλίου Αργολίδας, στη συνοικία Πρόνοια και κοντά στο νεκροταφείο επί της Μιχαήλ Ιατρού.

Λαξευμένο με εξαιρετική τέχνη πάνω στο βράχο, το Λιοντάρι των Βαυαρών, είναι ένα από τα πρώτα υπαίθρια γλυπτά του νεοελληνικού κράτους, έργο του Γερμανού καθηγητή γλυπτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κρίστιαν Σίγκελ.

Το μνημείο είναι παραγγελία του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α΄, ως φόρος τιμής των Βαυαρών στρατιωτών που ανήκαν στην ακολουθία του γιου του, Όθωνα και έχασαν τη ζωή τους από επιδημία τύφου στην Ελλάδα το 1833-34.

Το εντυπωσιακό πέτρινο Λιοντάρι των Βαυαρών που παριστάνεται να κοιμάται, κατασκευάστηκε το 1836 με πρότυπο το Λιοντάρι της Λουκέρνης του Δανού γλύπτη Mπέρτελ Tόρβαλντσεν (προς τιμή των Ελβετών πεσόντων της Γαλλικής Επανάστασης) και συμβολίζει τη δύναμη και γενναιότητα των πεσόντων. Ο ύπνος του ζώου συμβολίζει τον θάνατό τους.

Κάτω από το μνημείο υπάρχει επιγραφή χαραγμένη που πληροφορεί στα γερμανικά και στα ελληνικά ότι το Λιοντάρι των Βαυαρών αφιερώνεται από τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες της βασιλικής βαυαρικής μεραρχίας στους συντρόφους τους που πέθαναν το 1833 και 1834 και ότι υλοποιήθηκε κατ’ εντολή του βασιλιά Λουδοβίκου. Δίπλα σε αυτά τα λόγια αναγράφεται το όνομα του γλύπτη και το έτος κατασκευής σε τρεις γλώσσες (γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά).

O χώρος μπροστά από το μνημείο έχει διαμορφωθεί σήμερα σε πάρκο.

Οι Ναυπλιώτες παλιότερα αναφέρονταν στο Λιοντάρι των Βαυαρών ως «Αγγουρώον», αφού έλεγαν ότι οι Βαυαροί πέθαναν από τα πολλά πικράγγουρα που έφαγαν.

Oι Bαυαροί στρατιώτες είχαν ενταφιαστεί στο νεκροταφείο των Aγίων Πάντων και σε περιοχή που ήταν τότε γνωστή ως «βαυαρικά μνήματα». Aργότερα, τα οστά τους εναποτέθηκαν στην κρύπτη της Kαθολικής Eκκλησίας Μεταμόρφωσης του Nαυπλίου.

Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.