Οικία Καποδίστρια
Χρόνος από το Ξενοδοχείο: 1 λεπτά

Το κτήριο, ιδιοκτησίας ως τότε του Αλέξανδρου Κολοκουβάρου, επισκευάσθηκε και παραδόθηκε στον κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια τον Νοέμβριο του 1829. Είναι διώροφο αρχοντικό που βλέπει στο λιμάνι, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία στο εσωτερικό του.

Ένα από τα διατηρητέα μνημεία της φύσης δεν υπάρχει πια ή μάλλον υπάρχει μόνο ένα μέρος του κορμού το. Πρόκειται για τη χουρμαδιά τ’ Αναπλιού, τον φοίνικα που φύτεψε σύμφωνα με το θρύλο ο Ιωάννης Καποδίστριας συμβολικά τη χρονιά που δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, παρομοιάζοντάς τον με το φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του.

Το δέντρο βρισκόταν απέναντι από τα `Πέντε Αδέλφια`, στην έπαυλη `Αμυμώνη`, που κάποτε ανήκε στον ποιητή Θεόδωρο Κωστούρο.

Οπως αναφέρει ο αρχαιολόγος Χρήστος Πιτερός στα `Ναυπλιακά Ανάλεκτα` του 2009, το δέντρο κόπηκε στα δύο τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου του 2008. Η πρώτη πληγή στον κορμό του είχε ανοίξει το 1941, κατά τον βομβαρδισμό των γερμανικών στούκας. Ενα σίδερο που πετάχτηκε από βυθιζόμενο πλοίο το `τραυμάτισε`. Το δέντρο δεν άντεξε από την ανεμοθύελλα του 2008, κόπηκε στο σημείο της πληγής του και έπεσε στο δρόμο.

Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.