Πύλη Της Ξηράς
Χρόνος από το Ξενοδοχείο: 4 λεπτά
Aπόσταση από το Ξενοδοχείο: 1 Km

Η Πύλη της Ξηράς στην Αργολίδα είναι ένα μνημείο κάτω από τα τείχη της Ακροναυπλίας, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο και μπροστά από τα πρώτα κτίρια της Παλιάς πόλης του Ναυπλίου.

Ονομάστηκε Πύλη της Ξηράς(Porta di Terraferma) επειδή αποτελούσε την μοναδική είσοδο της πόλης από τη στεριά εκείνη την εποχή.

Μπροστά στην πύλη, υπήρχε μια πλατειά θαλάσσια τάφρος που ξεκινούσε από την Ακροναυπλία και έφτανε ως το ναύσταθμο του Ναυπλίου (το σημερινό Κολυμβητήριο). Στην τάφρο αυτή προσάραζαν τα πλοία της εποχής.

Η πρόσβαση στην Πύλη της Ξηράς γινόταν από μια κινητή ξύλινη γέφυρα, η οποία μαζευόταν μετά την δύση του ηλίου και όποιος δεν την προλάβαινε ανοικτή, ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκτός πόλης, συνήθως στην Πρόνοια Ναυπλίου.

Από την εσωτερική πλευρά, υπήρχε στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο φρουρούσε την πύλη.

H Πύλη της Ξηράς κατασκευάστηκε το 1708 από το Γάλλο μηχανικό Λασάλ από τοπικό γρανίτη.

Κατεδαφίστηκε σταδιακά μεταξύ του 1894 και του 1897, ενώ την ίδια περίοδο καταχώθηκε και η θαλάσσια τάφρος που την περιέβαλε.

Από τα λίγα διασωθέντα αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι το πέτρινο λιοντάρι (από το οποίο λείπουν το κεφάλι, τα φτερά και η ουρά) και η πλάκα με το οικόσημο του Βενετσιάνου διοικητή Γκριμάνι με τη χρονολογία του 1708.

Τα θεμέλια της Πύλης της Ξηράς εντοπίστηκαν το 1973 και σήμερα η εξωτερική της όψη έχει ανακατασκευαστεί βάσει της ειδικής μελέτης που εκπονήθηκε για να καθοριστεί η αρχική της μορφή. Η αναστήλωση έγινε το 1998 περίπου με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η όψη της πύλης είναι τοξωτή, με δύο παραστάδες εκατέρωθέν της. Στο πάνω μέρος της υπάρχει ολόγλυφο το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Δημοκρατίας της Bενετίας.

Στην αριστερή παραστάδα, υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα που αναγράφεται η απελευθέρωση του Nαυπλίου από το Bενετσιάνο αρχιστράτηγο Φραντσέσκο Mοροζίνι το 1687.

Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.