Αρχαία Αγορά Αργους
Χρόνος από το Ξενοδοχείο: 18 λεπτά
Aπόσταση από το Ξενοδοχείο: 13 Km

Στην καρδιά της σύγχρονης πόλης του Αργους στο νομό Αργολίδας κι ακριβώς απέναντι από το αρχαίο θέατρο Αργους, πνιγμένη στα φυτά, ξεπροβάλλει η ερειπωμένη αρχαία αγορά Αργους, το αλλοτινό εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου.

Η αρχαία αγορά Αργους άρχισε να οργανώνεται τον 6ο αιώνα π.Χ. πάνω σε κομβικό δρόμο, νότια του κέντρου της πόλης, κι ολοκληρώθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Σήμερα, ακόμη διατηρεί την παλιά της αίγλη, μέσα από κάποια μνημεία που ανέσκαψε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Η αρχαία αγορά Αργους ιδρύθηκε στους πρόποδες του λόφου της Λάρισας, όπου συνέρρεαν τα νερά από τις βροχές για αυτό και στο σημείο εκείνο κατασκεύαστηκε ειδικός αγωγός απορροής τους.

Με την είσοδό του στην αρχαία αγορά Αργους ο επισκέπτης αντικρύζει το Ηρώο, προς τιμήν των ηρώων που εκστράτευαν εναντίον των Θηβών υπό τον τότε βασιλιά Αδραστο, ενώ στο σημείο εκείνο, βρέθηκε επιπλέον μνημειακή εστία της ύστατης αρχαιότητας, γνωστή ως `πυρ του Φορωνέως`, ο οποίος λέγεται ότι κατέβασε από τον ουρανό τη φωτιά και την παρέδωσε στον άνθρωπο. Η στοά, στο βόρειο τμήμα της αγοράς μάλλον είχε εμπορικό και βιοτεχνικό χαρακτήρα και έρχοταν σε επαφή με μια εξέδρα, που σήμερα είναι γνωστό ως το θέατρο της αγοράς, καθώς επίσης στο κέντρο αυτού υπήρχε βωμός που πιθανώς να χρησίμευε στις διάφορες δημόσιες τελετουργίες, κι ο οποίος μεταγενέστερα συνδέθηκε με το ιερό του Λυκείου Απόλλωνα.

Ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του στο χώρο της αρχαίας αγοράς Αργους μπορεί να δει το Βουλευτήριο, κτίσμα του 475-250 π.Χ., το οποίο σχετίζεται με την εγκαθίδρυση του Δημοκρατικού πολιτεύματος και φιλοξενούσε όλες τις συνεδριάσεις της πόλης. Στα ανατολικά της και μπροστά στη νότια στοά εκτείνονταν ένας δρόμος που συνδέονταν με την παλαίστρα και θεωρείται ότι χρησίμευε για την προγύμναση των αθλητών, ενώ ανήκε σ ένα από τα τρία γυμνάσια του Αργους. Το τετράγωνο Νυμφαίο, που βρέθηκε πάνω σ΄ αυτόν το δρόμο, αποτέλεσε κρήνη προς τιμήν εξέχουσας οικογένειας της εποχής. Βόρεια του ίδιου δρόμου, κατασκευάστηκε κυκλικό οικοδόμημα (θόλος) με μια χαρακτηριστική υπόγεια κρύπτη, το οποίο στη συνέχεια χρησίμευσε σαν Νυμφαίο.

Δύο ακόμη σημαντικά μνημεία της αρχαίας αγοράς Αργους αποτελούν το μνημείο Μ προς τιμήν ηρωικών μελών της κοινωνίας, αλλά και το μνημείο D, με έναν μικρό ναό, από τον οποίο σήμερα διασώζεται η βάση λατρευτικού αγάλματος.

Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.